Alegeri prezidențiale 2024
Actual Știri

Alegeri prezidențiale 2024: Calendarul electoral și detaliile votării în România și diaspora

Guvernul României a stabilit calendarul oficial al alegerilor prezidențiale din 2024, oferind detalii cu privire la desfășurarea campaniei electorale, perioadele de vot și procedurile necesare pentru desemnarea viitorului Președinte al României. Potrivit informațiilor furnizate de Agerpres, prima etapă a procesului electoral începe în această săptămână, iar votul propriu-zis va avea loc în două tururi: primul pe 24 noiembrie și al doilea pe 8 decembrie 2024.

Perioada electorală și organizarea alegerilor

Perioada electorală pentru alegerile prezidențiale din 2024 începe oficial în septembrie, odată cu constituirea Biroului Electoral Central (BEC), desemnarea candidaților și alte etape organizatorice. Iată principalele repere ale calendarului stabilit:

  • 12 septembrie: desemnarea celor cinci judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție care vor face parte din BEC. Aceștia sunt aleși prin tragere la sorți de către președintele ÎCCJ.
  • 13 septembrie: alegerea președintelui BEC prin vot secret, urmată de completarea Biroului cu președintele și vicepreședinții Autorității Electorale Permanente și reprezentanții partidelor parlamentare.
  • 28 septembrie: transmiterea către Ministerul Afacerilor Externe a localităților din străinătate în care vor fi organizate secții de votare.
  • 5 octombrie: termenul limită pentru depunerea candidaturilor la prezidențiale, atât pentru reprezentanții partidelor politice, cât și pentru candidații independenți.
  • 10 octombrie: rămânerea definitivă a candidaturilor și a semnelor electorale. De asemenea, ordinea pe buletinele de vot va fi stabilită în termen de 48 de ore de la acest moment, cel târziu pe 12 octombrie.

Când începe campania electorală 2024?

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2024 va începe oficial pe 25 octombrie 2024, perioadă în care candidații vor încerca să câștige încrederea cetățenilor și să își prezinte programele electorale. Aceasta se va desfășura până cu 48 de ore înaintea fiecărui tur de scrutin.

Detaliile votului: primul tur de scrutin

Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale este programat pentru 24 noiembrie 2024. Votarea va începe la ora 7:00 și se va încheia la ora 21:00 în toată țara. Alegătorii care se află în incinta secțiilor de votare sau la coadă în fața secțiilor vor putea vota până la cel târziu ora 23:59.

Pentru cetățenii români din diaspora, votarea va avea loc în două zile:

  • 22 noiembrie, de la ora 12:00 până la 21:00;
  • 23 noiembrie, între orele 7:00 și 21:00.

Detaliile votului: al doilea tur de scrutin

În cazul în care niciunul dintre candidați nu obține majoritatea voturilor în primul tur, al doilea tur de scrutin va avea loc pe 8 decembrie 2024. Procedura este similară cu cea din primul tur, iar votul în diaspora se va desfășura în două zile:

  • 6 decembrie, între orele 12:00 și 21:00;
  • 7 decembrie, între orele 7:00 și 21:00.

În România, votul pentru al doilea tur va avea loc pe 8 decembrie 2024, cu aceleași reguli ca în primul tur, adică între orele 7:00 și 21:00.

Validarea alegerilor și anunțarea rezultatelor

După încheierea celui de-al doilea tur, rezultatele vor fi centralizate și comunicate către Curtea Constituțională, împreună cu procesele-verbale întocmite de birourile electorale județene și cele ale sectoarelor municipiului București. Până pe 12 decembrie, Curtea Constituțională va primi toate aceste documente, urmând să valideze rezultatele și să le publice oficial.

Importanța alegerilor prezidențiale din 2024

Alegerile prezidențiale din 2024 sunt esențiale pentru viitorul politic al României, cetățenii având ocazia să aleagă un nou președinte pentru următorii cinci ani. Conform Constituției, Președintele României reprezintă statul român pe plan intern și internațional, fiind garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării. În plus, președintele veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice.

Aceste alegeri vin într-un context politic important, având loc în același an cu alegerile parlamentare. Astfel, rezultatele prezidențialelor vor influența atât politica internă, cât și poziția României pe scena internațională.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *