De ce fiecare primar din România ar trebui să aibă prezență online?
Digitalizare

De ce fiecare primar din România ar trebui să fie prezenți în mediul online?

Am analizat cu multă atenție prezența primarilor din România în mediul online. După câteva ore de research am observat că edilii de la noi din țară nu acordă suficientă atenție spațiului virtual. Putem înțelege acest lucru, motivele vor fi scrise în următoarele rânduri. Nu vom generaliza, sunt primari care au grijă de imaginea lor și sunt prezenți în mediul online, ba chiar sunt foarte activi.

Domnul Emil Boc de la Cluj, domnul Mihai Chirica de la Iași, domnul Ciprian Alin Belean, primar al comunei Râciu din județul Mureș, domnul Gheorghe Gîngu, primar al localității Bujoreni din Vâlcea, domnul Matei Godja, primar al comunei Oncești din Maramureș sunt doar câțiva dintre cei ale căror pagini le-am analizat și ne-a plăcut ceea ce am văzut. Suntem siguri că mai sunt mulți edili care au prezență online de apreciat, dar cert este că majoritatea nu folosesc rețelele de socializare așa cum ar trebui.

Este evident că online-ul a devenit metoda de informare preferată de români. Indiferent de vârstă sau sex, majoritatea românilor au un cont de Facebook sau știu cum să folosească un motor de căutare. În relația cu administrația locală, românilor le-ar fi mult mai ușor să caute informațiile în mediul online chiar din confortul locuințelor proprii. Faptul că nu reușesc să facă acest lucru reprezintă un dezavantaj pe care primarii și-l asumă.

Prezența în mediul online a primarilor din România, o dovadă de transparență

Se vorbește în spațiul public tot mai mult despre transparență, aspect pe care-l neglijează aleșii locali. Unii au motive bine întemeiate pentru care evită o astfel de comunicare cu cetățenii, motive care ar trebui să le pună adevărate semne de întrebare acestora.

Fiecare realizare, fiecare problemă sau lucru important de comunicat pot fi publicate pe o pagină de Facebook sau un site personal. Cetățenii pot afla despre aceste aspecte în cel mai scurt timp, doar având o conexiune la internet și un dipozitiv mobil sau un laptop. De asemenea, comunicarea cu primul gospodar al localității este mult mai facilă în mediul online, asta dacă fiecare edil și-ar rezerva câteva minute pe zi să răspundă mesajelor.

De ce unii primari evită să fie prezenți în online?

Pentru că au lucruri de ascuns și sunt conștienți de faptul că aici pot fi criticați, pe bună dreptate. Atunci când nu ai un răspuns clar la acuzațiile care ți se aduc, preferi să nu oferi șansa celor care te-au votat să-ți scrie. Întâlnirile fizice pot fi evitate, pe diverse motive, în timp ce mesajele de pe o pagină oficială rămân publicate și pot deveni adevărate subiecte de discuții.

Beneficiile de care se bucură primarii care sunt activi în spațiul virtual

Sunt mai multe lucruri de apreciat la edilii care-și asumă prezența în mediul online. Totodată, aceștia se pot bucura de următoarele avantaje:

  • Comunicare facilă

Faptul că primarii își pot scrie realizările pe o pagină publică de Facebook sau un site personal reprezintă un adevărat avantaj. Toate aceste postări pot reprezenta un CV pentru edilul respectiv în fața celor care l-au ales. În plus, mediul online poate fi privit ca o modalitate prin care-ți poți face campanie în fiecare zi de activitate.

Comunicare cu cetățenii devine mult mai ușoară, iar problemele acestora pot fi aflate într-un timp mult mai scurt. Nu va mai fi nevoie ca primarul să se întâlnească fizic cu sutele de cetățeni pe care-i reprezintă, ci doar să le citească opiniile de pe pagina de pe rețeaua de socializare sau comentariile site-ului personal.

În plus, dacă primarul consideră că unele remarci nu sunt etice, nu respectă un anumit limbaj sau sunt puse doar pentru a provoca scandal, acesta poate lua oricând decizia de a șterge mesajele respective, atât de pe Social Media, cât și de pe site-ul personal.

  • Realizări anunțate în timp real

Fiecare realizare, întâlnire importantă sau demers făcut în interesul cetățenilor pot fi prezentate în timp real pe aceste pagini din mediul online. Cetățenii vor putea ști întotdeauna cu ce se ocupă primarul lor și vor fi la curent cu ultimele schimbări din localitate. În plus, aceștia vor avea o imagine clară a activității și se vor putea convinge că au făcut o alegere potrivită sau nu la vot.

Pentru că este un mediu dinamic, primarul poate publica imagini, dar și opinia personală despre o anumită realizare, iar aceste postări pot fi comentate și distribuite de urmăritori.

  • Costuri mici pentru beneficii mari

Pentru a întreține o pagină de Facebook sau un site personal care să dețină și o secțiune de blog, costurile sunt foarte mici. Un freelancer sau o agenție de publicitate se poate ocupa de toată partea tehnică, în timp ce primarul oferă materialele care doresc să fie publicate pe aceste pagini. Mai mult decât atât, primarii care au mai cochetat cu mediul online își pot asigura prezența virtuală singuri, fără ajutorul specialiștilor.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *